Pierogi z kaczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kaczki nacieramy pieprzem, solą oraz majerankiem. Smażymy krótko z obu stron, a następnie przekładamy do piekarnika. Pieczemy do miękkości. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i szklimy na oleju posypując ją solą, pieprzem i cukrem. Upieczone mięso z kaczki i zeszkloną cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, w razie potrzeby doprawiamy.
2.Z podanych składników wyrabiamy ciasto i cienko rozwałkowujemy na stolnicy. Wykrywamy krążki i lepimy pierogi.
3.Gotowe pierogi wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy przez 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy z wody ze smażoną cebulką lub podsmażone na maśle z dodatkiem majeranku.
Porady
Do farszu można wykorzystać mięso kaczki z rosołu lub resztki pieczonej.
Komentarze