Kalarepa nadziewana ryżem

4.5 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Gromadzę przepisy i lubię wypróbowywać nowe. Testuję je i notuję, czy mi odpowiadają.

Składniki:

  • 8 jednakowej wielkości kalarepek
    1/2 szklanki ryżu
    jajko
    3 łyżki masła
    łyżka mąki
    sól
    pieprz
    cukier
    koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kalarepa nadziewana ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kalarepa nadziewana ryżem 1. Kalarepki oczyszczamy z liści, myjemy i osuszamy. Miąższ wydrążamy łyżeczką, zachowujemy.
  • 2. Ryż płuczemy na sicie, zalewamy 1,5 szklanki wrzącej wody, dodajemy sól, gotujemy, odcedzamy i studzimy.
  • 3. Do ryżu wbijamy jajko, dodajemy drobno posiekany koperek, drobno pokrojony miąższ z kalarepki, łyżkę masła, sól i pieprz do smaku. Mieszamy,
    by składniki dokładnie się połączyły.
  • 4. Kalarepki napełniamy nadzieniem, ustawiamy w rondlu farszem do góry. Podlewamy wodą do połowy wysokości kalarepek. Dodajemy sól, cukier
    i dusimy do miękkości. Podprawiamy zasmażką z mąki i masła i zagotowujemy. Podajemy z młodymi ziemniakami z wody.

Porady

● Pod koniec duszenia kalarepki można podlać śmietaną (zamiast zasmażki) i dusić jeszcze chwilę. ● Kalarepki można też nadziewać mięsem mielonym lub z gotowanego kurczaka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalarepa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować