Kalafior zapiekany z batatami i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Batata obieram i kroję w paski jak na frytki.Kalafiora dzielę na różyczki małe. Paprykę kroję w paski. Warzywa przekładam do miski, polewam oliwą, posypuję solą, przyprawą grecką, pieprzem. Całość dokładnie mieszam w marynacie. Warzywa przekładam na blaszkę na papier do pieczenia. Kalafiora zostawiam jeszcze w misce i dodaję curry. Wykładam też na blaszkę. Dodaję pokrojone kabanosy na kawałki. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni na 20-25 minut aż warzywa będą miękkie. Kalafiora można w między czasie przewrócić.
Do miseczki przekładam jogurt, dodaję posiekaną miętę, sól, pieprz i całość mieszam. Warzywa podaję ze szpinakiem i sosem.
Komentarze