Kalafior zapiekany z batatami i miętą

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Obiad z piekarnika z sosem miętowym. Zapiekany kalafior z nutą curry i do tego bataty. Lekko, zdrowo i pysznie za razem.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kalafiora

    1 batat

    1 papryka żółta

    70 g kabanosów

    sól, pieprz

    przyprawa grecka

    1 garść szpinaku baby

    4 łyżki oliwy

    1 łyżeczka curry



    sos:

    1/2 szklanki jogurtu greckiego

    sól pieprz

    1/2 szklanki listków mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kalafior zapiekany z batatami i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Batata obieram i kroję w paski jak na frytki.Kalafiora dzielę na różyczki małe. Paprykę kroję w paski. Warzywa przekładam do miski, polewam oliwą, posypuję solą, przyprawą grecką, pieprzem. Całość dokładnie mieszam w marynacie. Warzywa przekładam na blaszkę na papier do pieczenia. Kalafiora zostawiam jeszcze w misce i dodaję curry. Wykładam też na blaszkę. Dodaję pokrojone kabanosy na kawałki. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni na 20-25 minut aż warzywa będą miękkie. Kalafiora można w między czasie przewrócić.

    Do miseczki przekładam jogurt, dodaję posiekaną miętę, sól, pieprz i całość mieszam. Warzywa podaję ze szpinakiem i sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować