Kalafior zapiekany z boczkiem

4.5 (193 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Boskie połączenie smaków. Możecie do tego dodać kaszę, ryż, ziemniaki lub po prostu wystarczy świeże pieczywo

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kalafior
    200 g surowego boczku
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    1 szklanka słodkiej śmietany 18%
    40 g startego parmezanu
    natka pietruszki
    sól, pieprz
    opcjonalnie 2 łyżki oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Kalafior zapiekany z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kalafior zapiekany z boczkiem 1. Kalafior dzielimy na różyczki, takie jak lubicie. Następnie blanszujemy je w osolonym wrzątku, maksymalnie 5 min. Odcedzamy.
    Boczek kupiliśmy ze skórą, więc odcięliśmy ją, wytopiliśmy na suchej patelni, podsmażyliśmy boczek pokrojony w kostkę. Mieliśmy bardzo chudy, więc dodaliśmy 2 łyżki oleju. Jeśli boczek ma troszkę tłuszczu, zapomnijcie o oleju. Boczek podsmażamy przez dosłownie chwilę, wybieramy, a na tłuszczu szklimy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy mąkę i smażymy na rumiano. Aromaty boskie są.
    Do zasmażki dodajemy śmietankę i ser. Dokładnie łączymy, jak chcecie by ser się roztopił to troszkę dłużej musicie mieszać. My zrobiliśmy pół na pół. Część sera rozpuściliśmy wcześniej, część dodaliśmy troszkę później. Sos doprawiamy solą (wg uznania) i pieprzem.

    Do sosu dodajemy różyczki kalafiora, boczek, delikatnie łączymy z sosem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy 30-35 min w temperaturze 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Parmezan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować