Kalafior pieczony w ajvarze z serem gouda

4.63 (8 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kalafior dobrze smakuje z ajvarem ( pastą warzywną z czerwonej papryki i bakłażana ) i serem. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • dorodny kalafior
    łyżeczka soli
    szczypta cukru
    4-5 łyżek pasty ajvar
    1 łyżka oleju rzepakowego
    7-8 plastrów sera gouda
    olej rzepakowy do posmarowania naczynia żaroodpornego
Wystaw ocenę:

4.63 (8 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Kalafior pieczony w ajvarze z serem gouda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora pozbawić liści i oczyścić. Umyć. Włożyć w całości do gotującej się posolonej wody ze szczyptą cukru. Gotować ok 8-10 min.
    Wyjąć kalafiora i pozostawić na sicie, żeby obciekł z wody.
    Kalafiora ułożyć w naczyniu żaroodpornym delikatnie posmarowanym olejem rzepakowym.
    Kalafiora posmarować pastą ajvar wymieszaną z łyżką oleju rzepakowego. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 40 min.
    Przed końcem pieczenia obłożyć kalafiora serem w plastrach. Jak ser się rozpuści, to danie gotowe. Podać do obiadu.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Ajwar Sery Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować