PIECZONY KALAFIOR

4.5 (166 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna przekąska, wspaniały dodatek do sałatek.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 mały kalafior
    -1/4 łyżeczki kurkumy
    -1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego
    -szczypta imbiru w proszku
    -ulubione zioła...prowansalskie, tymianek... (niekoniecznie)
    -sól morska
    -pieprz czarny świeżo mielony
    -olej rzepakowy
    -łyżka prażonych płatków migdałowych (niekoniecznie)
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Pieczony kalafior - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytego kalafiora dzielimy na jednakowej wielkości różyczki. Do osolonego wrzątku dodajemy kurkumę i wkładamy różyczki kalafiora. Dzięki temu zabiegowi, kalafior nabierze lekko złotawej barwy. Co wzmocni jego walory estetyczne i ale i smakowe. Gotujemy ok. 3min. Odcedzamy i studzimy. Do dużej miski wlewamy mniej więcej 2 łyżki oleju. Dodajemy kumin rzymski, imbir i jeśli chcemy zioła. Wszystko mieszamy i dodajemy kalafiora. Wszystkie różyczki dokładnie obtaczamy w oleju z przyprawami. Odstawiamy na ok. 10-15min. Piekarnik rozgrzewamy do 200st. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na nią kładziemy różyczki kalafiora i pieczemy ok. 25-35min. :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować