Kakaowe krówki

4 (3 ocen)

Przed podaniem cukierki możemy zapakować z przeźroczyste papierki. Takie domowe łakocie smakują wyjątkowoMają jeden minus- szybko znikają!!!

Składniki:

  • Składniki:
    • 400 ml śmietanki 30%,
    • 200 gram cukru,
    • 100 gram masła,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 1 kopiata łyżka kakao dobrej jakości,
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kakaowe krówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Śmietankę przelewamy do garnka w którym będziemy gotować masę krówkową. Stawiamy na ogniu. Gdy się podgrzeje dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy oraz masło.
  • gotowanie 2. Całość gotujemy na małym ogniu ok 15 minut, by powstała ciągnąca masa.
  • dodanie kakao 3. W połowie gotowania dodajemy do masy kakao. W trakcie podgrzewania masę często mieszamy, by się nie przypaliła.
  • Przelanie do formy 4. Między czasie naczynie prostokątne o wymiarach mniej więcej 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Gotową masę wylewamy na przygotowaną formę i odstawiamy do ostygnięcia.
  • podział 5. Gdy ostygnie wkładamy całość na około 0,5 godziny do lodówki, by zastygła. Gotowy blok cukierkowy wyjmujemy i dzielimy na porcje!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować