Kaczka z jabłkami i pomarańczami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo smaczna, soczysta kaczuszka nadaje się na uroczysty obiad. U mnie podana była w 2 dzień Świąt Wielkanocnych.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kaczka (ok 2,5 - 3 kg)
    1 pomarańcza
    2 jabłka
    3 marchewki
    1 pietruszka
    1/2 selera
    5 małych cebulek
    jasna część pora
    oliwa z oliwek

    sól, pieprz, słodka papryka, rozmaryn, tymianek, oregano.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka z jabłkami i pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i porcjujemy. Skórę kaczki nacinamy, aby lepiej się wytopiła podczas pieczenia. Każdą część obficie przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Kaczkę wkładamy na noc do lodówki.
  • warzywa 2. Marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy na słupki, pora na plastry, cebulę na cząstki. Na dużą blachę wykładamy folię aluminiową, polewamy oliwą i wykładamy na nią warzywa.
  • kaczka 3. Zamarynowanego kurczaka układamy na warzywach. Pomarańcze dokładnie myjemy i kroimy na plastry. Z jabłek wykrawamy gniazda nasienne i razem ze skórką kroimy na cząstki. Kaczkę obkładamy owocami.
  • kaczka 4. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 2 godz. w 220*C. Przed podaniem kaczki podpiekamy ją jeszcze w 220*C w termoobiegu, ale już bez przykrycia. Podajemy z surówkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować