Kaczka z jabłkami i pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i porcjujemy. Skórę kaczki nacinamy, aby lepiej się wytopiła podczas pieczenia. Każdą część obficie przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Kaczkę wkładamy na noc do lodówki.
2.Marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy na słupki, pora na plastry, cebulę na cząstki. Na dużą blachę wykładamy folię aluminiową, polewamy oliwą i wykładamy na nią warzywa.
3. Zamarynowanego kurczaka układamy na warzywach. Pomarańcze dokładnie myjemy i kroimy na plastry. Z jabłek wykrawamy gniazda nasienne i razem ze skórką kroimy na cząstki. Kaczkę obkładamy owocami.
4.Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 2 godz. w 220*C. Przed podaniem kaczki podpiekamy ją jeszcze w 220*C w termoobiegu, ale już bez przykrycia. Podajemy z surówkami.
Komentarze