Kaczka pieczona z jabłkami

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Pyszne delikatne mięso. Podaje je na szczególne okazje.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - pierś kacza: 2 sztuki
    - wódka: 100 mililitrów
    - jabłka (twarde , kwaskowe bez gniazd nasiennych): 2 sztuki
    - olej (dodatkowo 2 łyżki do smażenia): 0.5 szklanki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - majeranek: 2 łyżeczki
    - cebula (duża lub 2 małe): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka pieczona z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej i wódkę wymieszać. Mięso solimy , posypujemy pieprzem i nacieramy rozmiażdżonym czosnkiem .Wkładamy je do marynaty z oleju i wódki (skórą do dołu) i odstawimy do lodówki na 24 godziny.
  • 2. Kaczkę wyjmujemy z marynaty . Na patelni rozgrzewamy olej . Rumienimy mięso z obu stron. Posypujemy je majerankiem .Wkładamy do foliowego rękawa. Dodajemy pokrojone na ćwiartki jabłka oraz cebulę. Pieczemy około 2 godzin. w 190 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować