Kaczka pieczona z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Tradycyjny sposób podania kaczki, dla mnie doskonały. Tak przyrządzona kaczka kilka razy zdobywała I miejsce na podium w konkursach kulinarnych.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 1 kaczka
    5 jabłek
    2 łyżki konfitury borówkowej
    majeranek
    sól
    pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka pieczona z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę umyć ,natrzeć solą ,pieprzem i majerankiem. Odstawić na 4 godziny w zimne
    miejsce.
    3 jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne włożyć w tułów kaczki ,piec w
    piekarniku w temp 180 st C 1,5 godziny ,najpierw bez przykrycia , aby kaczka si zrumieniła.
    Potem przykryć pokrywką.
    Pod koniec pieczenia dodać pozostałe jabłka pokrojone na połówki. W środek wydrążonego
    jabłka włożyć łyżeczką konfiturę borówkową .Podawać w całości na półmisku obłożoną
    połówkami jabłek wypełnionych konfiturą borówkową.

Porady

Najlepiej marynować kaczkę prze całą noc. Wtedy lepiej przejdzie przyprawami. Do kaczki można dodać jeszcze śliwki suszone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować