Kaczka nadziewana brzoskwiniami

4.5 (144 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Bardzo soczysta, z chrupiącą skórką

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 kaczka 2,5-3 kg
    sól, pieprz
    spora garść majeranku
    4 duże brzoskwinie
    50 ml białego wina
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżka miodu
    4 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Kaczka nadziewana brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy dokładnie solą, pieprzem, majerankiem wewnątrz i na zewnątrz i odstawiamy na bok na czas rozgrzewania piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. 3 brzoskwinie obieramy, kroimy na ćwiartki i faszerujemy nimi naszą kaczkę. Dokładnie związujemy sznurkiem tak, aby farsz nie wypadał. Układamy w brytfance, obkładamy kawałkami masła i wkładamy do piekarnika.
  • 2. Przez pierwsze 80 minut kaczkę obracamy co 20 minut (w sumie 4 razy), a następnie polewamy powstałym sosem co 20 minut. Pieczemy do miękkości (mi to zajęło 2h 40min. - kaczkę piecze się mniej więcej tyle godzin, ile kg waży).
  • 3. W między czasie ostatnią brzoskwinię obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do rondelka, zalewamy winem, dodajemy miód i posypujemy cynamonem. Całość gotujemy ok. 10 minut. Brzoskwinie wyławiamy i odstawiamy na bok. Na 20 minut przed końcem pieczenia, kaczkę polewamy sosem winnym.
  • 4. Kaczkę przekładamy na talerz, ściągamy sznurek, polewamy kilkoma łyżkami powstałego sosu z brytfanki, posypujemy odłożonymi kawałkami brzoskwiń i podajemy np. z buraczkami i kopytkami. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Drób Kaczka Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować