Wszelkie babeczki i jogurtowe wypieki to idealne desery na lato. Jogurtowe ciasto połączyłam z muffinkami. Są szybkie, lekkie i można dodać do nich dowolne owoce. Ja wybrałam borówki.
40 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
50g roztopionego, przestudzonego masła
1 szklanka jogurtu greckiego
1 jajko L
skórka obtarta z 1 cytryny
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g borówek
cukier puder do posypania
czekoladowa posypka do dekoracji
Jogurtowo-cytrynowe muffinki z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce mieszamy mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej mieszamy ze sobą jajko, masło, skórkę z cytryny, jogurt. Składniki mokre przelewamy do składników suchych, mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Dodajemy porówki, ponownie krótko mieszamy.
2.Ciasto przekładamy do blaszki na muffinki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 25 minut, w 180 stopniach do suchego patyczka. Studzimy. Posypujemy cukrem pudrem i posypką.
Komentarze