Jogurtowe z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Białka ubić z wodą i szczyptą soli na sztywno,dodać cukier i ubijać do uzyskania białej bezy.Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać, połączyć z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia na koniec dodać olej i delikatnie połączyć. Ciasto wylać do prostokątnej formy ( 33 cm na 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia,pieczemy w temp 170st około 25-30min.
2.Pianka jogurtowa:
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Jogurt ubić z zimną galaretką i delikatnie połączyć z ubitą śmietanką, na koniec ostrożnie wymieszać z jagodami. Zimne ciasto przekroić na dwa placki na dolny wylać gęstniejącą masę i przykryć drugim,schłodzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze