Jogurtowe placuszki z jagodami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Puszyste placuszki na bazie jogurtu ze świeżymi jagodami, posypane cukrem pudrem, podane ze szklanką zimnego mleka lub gorącego kakao to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa i wakacji spędzanych na wsi u mojej babci. Placuszki idealnie sprawdzają się w roli drugiego śniadania oraz w roli deseru w piknikowym koszyczku.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250ml jogurtu naturalnego
    2 jajka
    2 łyżki masła
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    230g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    140g jagód
    olej kokosowy
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Jogurtowe placuszki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jogurtowe placuszki z jagodami 1. Jogurt zmiksować z jajkami i roztopionym masłem, dodać cukry
    i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać.
  • 2. Jagody umyć i dokładnie osuszyć.
  • Jogurtowe placuszki z jagodami 3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego, nakładać łyżką porcję ciasta. Na uformowane placuszki układać kuleczki jagód,
    a następnie odwrócić placuszki i usmażyć na drugiej stronie.
  • 4. Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować