Jesienny krem z kurek

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dla mnie jesień to obowiązkowo dania z grzybów. Jako zapalona maniaczka grzybobrań nie wyobrażam sobie potraw bez nich. Kurki są grzybem nietypowym, chrupiącym, z charakterystycznym posmakiem, pycha!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - kurki: 2 szklanki
    - włoszczyzna: 0.5 pęczka
    - cebula: 1 sztuka
    - udo kurczaka: 2 sztuki
    - śmietana 18%: 0.5 opakowania
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
    - natka pietruszki, drobno posiekana: 2 łyżki
    - słonecznik ziarna: 4 łyżki
    - vegeta: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Jesienny krem z kurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zupę-krem przygotowujemy na bazie rosołu:
    gotujemy udo kurczaka razem z włoszczyzną i odrobiną vegety.
  • 2. Gdy wywar jest gotowy wyjmujemy warzywa i kurczaka.
  • 3. W międzyczasie obieramy i myjemy kurki i podsmażamy na odrobinie oleju. Gdy leciutko się skurczą i zrumienią wrzucamy je do wywaru.
  • 4. Drobniutko siekamy cebulkę i jak się zeszkli dorzucamy do zupy. Gotujemy pod przykryciem, następnie miksujemy zupę blenderem.
  • 5. Na koniec dodajemy śmietanę i mieszamy do zgęstnienia. W ostatnich paru minutach dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Zupę-krem podajemy posypaną ziarnami słonecznika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować