Dla mnie jesień to obowiązkowo dania z grzybów. Jako zapalona maniaczka grzybobrań nie wyobrażam sobie potraw bez nich. Kurki są grzybem nietypowym, chrupiącym, z charakterystycznym posmakiem, pycha!
Jesienny krem z kurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zupę-krem przygotowujemy na bazie rosołu:
gotujemy udo kurczaka razem z włoszczyzną i odrobiną vegety.
2.Gdy wywar jest gotowy wyjmujemy warzywa i kurczaka.
3.W międzyczasie obieramy i myjemy kurki i podsmażamy na odrobinie oleju. Gdy leciutko się skurczą i zrumienią wrzucamy je do wywaru.
4.Drobniutko siekamy cebulkę i jak się zeszkli dorzucamy do zupy. Gotujemy pod przykryciem, następnie miksujemy zupę blenderem.
5.Na koniec dodajemy śmietanę i mieszamy do zgęstnienia. W ostatnich paru minutach dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Zupę-krem podajemy posypaną ziarnami słonecznika.
Komentarze