Jaja na koperkowo-musztardowym bobie

0 (0 ocen)

  • 45 min

Doskonały, niestandardowy sposób na potrawę z bobu. Idealny do jajek sadzonych!

  • 45 min

Składniki:

  • - 450 g świeżego bobu
    - 50 ml oliwy z oliwek
    - 2 cebule
    - 2 ząbki czosnku
    - sok z połowy cytryny
    - 3 łyżeczki musztardy (najlepiej Dijon)
    - 250 wywaru warzywnego
    - koper
    - jajka
    - kolorowy pieprz

Jaja na koperkowo-musztardowym bobie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni podsmażamy na oliwie przez chwilkę posiekaną cebulę i drobniutko posiekany czosnek.
  • 2. Przekładamy do garnka i dodajemy bób, sok z cytryny i musztardę, następnie mieszamy.
  • 3. Wlewamy wywar, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około 20-30 min.
  • 4. Danie jest gotowe jak bób będzie miękki. Pod koniec gotowania dodajemy dużą ilość posiekanego koperku. Podajemy z jajkiem sadzonym oprószonym kolorowym pieprzem.

Komentarze

Podobne przepisy