Rodem z Italii Carbonara, wersja bez udziwniania...

0 (0 ocen)

  • 20 min

Carbonara, którą możemy zamówić w polskich restauracjach jest przeważnie zupełnie inna od tej prawdziwej. Śmietanowe sosy, powymyślane dodatki niewiele mają wspólnego z tą pierwotną. Prawdziwa to prostota składników i esencja smaków.

  • 20 min

Składniki:

  • a. składniki podstawowe z zestawu
    makaron tagliatele 400 g.
    3 jajka
    parmezan (prawdziwy) 2 łyżki

    b. składnik podstawowy dodatkowy
    boczek 100 g.

    c. składniki robocze
    2 łyżki śmietany 18%
    sól
    pieprz
    suszona cebulka 2 łyżeczki

    d. do dekoracji
    listek bazylii

Rodem z italii carbonara, wersja bez udziwniania... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, ważne by ugotować al dente.
  • 2. Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy , dodając po chwili suszoną cebulkę.
  • 3. Makaron wrzucamy na patelnię.
    W międzyczasie w miseczce mieszamy jajka ze śmietaną i startym parmezanem, doprawiamy solą i grubo zmielonym pieprzem, całość mieszamy na gładką masę i wlewamy to wszystko na patelnię z makaronem i dodatkami. Mieszamy chwilę na ogniu, ale chwileczkę, ok. minutki, bo sos ma być gładki.

Porady

Całość mieszamy na patelni dosłownie chwilkę, bo jak dłużej potrzymamy to jajko się zetnie i będzie jajecznica ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy