Krem z suszonych kurek

4.5 (146 ocen)

  • 60 min

Propozycja na smakowity i pożywny krem z suszonych kurek z pewnością ucieszy podniebienia wszystkich smakoszy grzybów. Krem można podawać z ulubionymi dodatkami lub serwować jako dodatek do gołąbków, mięs lub pierożków.

  • 60 min

Składniki:

  • - 2 garści suszonych kurek
    - 1 litr bulionu
    - 2 marchewki
    - 1 pietruszka
    - kawałek selera
    - 2 szalotki
    - 1 ząbek czosnku
    - 4 łyżki śmietany
    - słodki sos sojowy
    - 2 ziarenka ziela angielskiego
    - 1 plaster masła
    - liść laurowy
    - sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa grzybowa Krem

Krem z suszonych kurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki dokłądnie płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namaczania (najlepiej na całą noc).

    Szalotki kroimy w kostkę i podsmażamy je na masełku, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku oraz odsączone z wody kurki i chwilę wszystko przesmażamy.

    Wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki i wraz z podsmażoną cebulką i kurkami, a także około 200 ml wody z namaczania kurek dodajemy do gotującego się bulionu (z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego). Wszystko gotujemy do miękkości warzyw, a następnie miksujemy na jednolitą i gladką masę, dodajemy śmietanę, doprawiamy słodkim sosem sojowym, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, ponownie zagotowjemy i gotowe! :) Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować