Jednogarnkowe jesienne danie z sarniny

5 (1 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mięso z sarny jest niezwykle pyszne i aromatyczne. Jeśli dobrze się je przygotuje będzie jednocześnie kruche i soczyste. Lekko orzechowy smak sarniny połączyłam z ziemniakami, słodką kolorową papryką, czerwoną cebulą, kukurydzą i odrobiną chili. Wyszło bardzo kolorowo, apetycznie, a co najważniejsze smacznie.

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa z sarny, szynki lub łopatki
    pieprz ziołowy
    łyżka klarowanego masła
    kilka ziemniaków
    czerwona cebula
    kolba kukurydzy
    papryka czerwona
    papryka żółta
    papryka pomarańczowa
    chili
    natka pietruszki
    sól ziołowa
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania jednogarnkowe

Jednogarnkowe jesienne danie z sarniny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę. Obtaczamy w pieprzu ziołowym.
    W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło. Partiami podsmażamy mięso. Uwaga: nie wrzucamy wszystkiego mięsa na raz, gdyż mięso zacznie się dusić, a soki będą z niego wypływać. Aby kawałki mięsa zostały soczyste, muszą się szybko przyrumienić. Do zrumienionego mięsa dokładamy pokrojone w słupki ziemniaki, ziarna kukurydzy, pokrojone w drobną kostkę chili i cebulę pokrojoną w pióra. Solimy. Wlewamy 200 ml wody lub bulionu z sarny. Dusimy, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy pokrojone w paski papryki i dusimy około 5 minut. Papryka powinna zostać chrupiąca. Potrawkę posypujemy posiekaną natką pietruszki. Danie jest gotowe do podania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sarnina Ziemniaki Kukurydza Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować