Jesienna zupa z piaskowców

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Piaskowce modrzaki to jedne z ulubionych grzybów mojej rodziny. Piaskowce charakteryzują się tym, że po dotknięciu szybko i intensywnie sinieją i stają się intensywnie niebieskie. Jednak po obróbce termicznej stają się lekko kremowe i bardzo apetyczne. Grzyby te są bardzo smaczne i sprawdzają się w wielu potrawach.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg piaskowców modrzaków
    500 g młodych ziemniaków
    marchewka
    2 łyżki masła
    200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
    sól morska
    pieprz kolorowy
    liść laurowy
    roztarte 2 ziela angielskie
    lubczyk
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupa grzybowa

Jesienna zupa z piaskowców - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • piaskowce 1. Piaskowce mokrą ściereczką oczyszczam z piasku.
  • piaskowce 2. Kroję na kawałki.
  • piaskowce 3. Dodaję 1 łyżkę masła i duszę, aż zmienią kolor na kremowy.
  • warzywa 4. W garnku na maśle podsmażam pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Warzywa powinny lekko się zrumienić. Dodaję liść laurowy, rozkruszone ziela angielskie i sól morską. Dodaję grzyby. Zalewam wodą. Gotuję, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Do zupy dodaję wiejską śmietanę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Posypuję świeżym lubczykiem.
  • zupa 5. Zupa jest gotowa do podania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby leśne Śmietana Ziemniaki Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować