Jelenie Guziki- niemieckie ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche, smaczne ciasteczka pięknie pachnące wanilią i cynamonem. Skąd nazwa? Ciasteczka wyglądem przypominają guziki z masy rogowej jelenia popularne w regionie Alp.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
    150 g cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    1 jajko
    400 g mąki
    0, 5 paczuszki proszku do pieczenia= 8 g
    szczypta soli
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżka kakao
    1 łyżka cukru
    orzechy laskowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasteczka

Jelenie guziki- niemieckie ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na jasną i puszystą masę. Następnie dodać jajko dalej ucierając, do dokładnego utarcia składników. Wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Zagnieść na jednorodne ciasto.
  • 2. Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej części uformować wałeczek około 2 cm. Cynamon, kakao i cukier wymieszać i wysypać na stolnicę. Każdy wałeczek dobrze obtoczyć, zawinąć w folie spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
  • Jelenie guziki- niemieckie ciasteczka 3. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i pociąć na plasterki. Na środek każdego ciasteczka położyć orzech laskowy i lekko docisnąć. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni( termoobieg 160) przez 10- 15 minut. Po upieczeniu odkładać do wystudzenia na metalową kratkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Kakao Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować