Mutzenmandeln-niemieckie ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ,kruche niemieckie ciasteczka popularne w karnawale.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    15 dag cukru
    3-4 krople olejku migdałowego
    3 jajka
    15 dag masła/margaryny/ stopionego
    do smażenia 4 kostki smalcu /można dać olej/
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Jajko

Mutzenmandeln-niemieckie ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka niemieckie-Mutzenmandeln 1. Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę.Zrobić wgłębienie ,dać cukier,aromat,jajka i stopiony tłuszcz.Wyrobić i dać na 30 min do lodówki.Ciasto rozwałkować na 1 cm i wykrawać ciasteczka.Rozgrzać tłuszcz / ja piekłam w głębokiej patelni/ i smażyć .Dać na ręcznik papierowy i na końcu posypać cukrem pudrem.
  • Ciasteczka niemieckie-Mutzenmandeln 2. Smacznego!

Porady

Można użyć malutkiej foremki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Jajka Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować