Jajka z cukinią

0 (0 ocen)

Sposób przygotowania potrawy jest dość nietuzinkowy - jajka z cukinią pieczone w rękawie. Pikantnie doprawione, w ketchupowym sosie. Idealne na bezmięsny obiad (z ziemniakami lub ryżem). Jajka można podać również na ciepło lub na zimno z ciemnym pieczywem jako danie kolacyjne.

Składniki:

  • 12 jajek ugotowanych na twardo
    2 średnie cukinie - najlepiej różnokolorowe (łącznie 500g)
    3 ząbki czosnku
    1 pęczek natki pietruszki
    3 łyżki oliwy
    6 łyżek ketchupu pikantnego
    po 1/2 łyżeczki mielonych przypraw: kminku, owoców kolendry
    szczypta papryki ostrej mielonej
    pieprz czarny mielony do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jajka z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka z cukinią 1. Cukinie pokroić na ćwierćplastry, czosnek i natkę pietruszki posiekać. Wymienione składniki wymieszać z oliwą i ketchupem. Dodać przyprawy i ponownie wymieszać.
  • Jajka z cukinią 2. Jajka oraz przygotowaną mieszankę włożyć do rękawa do pieczenia, szczelnie zamknąć, zawartość delikatnie przemieszać. Umieścić w naczyniu lub formie do pieczenia. Piec bez przykrycia 30 - 40 min (180 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować