Jajka zapiekane z makrelą i cukinią

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Jajka faszerowane wędzoną makrelą oraz cukinia przykryte warstwą żółtego sera . Jajka przygotowane w takiej, zapiekanej formie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Danie może stanowić ciekawą i smakowitą propozycje na wielkanocnym stole.

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
    150 g mięsa z wędzonej makreli
    125 g cukinii
    40 g białej cebuli
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka posiekanego koperku
    1 jajko
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    ½ łyżeczki papryki ostrej mielonej
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
    50 g żółtego sera (np. Radamer)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jajka zapiekane z makrelą i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka zapiekane z makrelą i cukinią 1. Obrane ze skorupek jajka przekroić na połówki i wyjąć żółtka. Do żółtek dodać mięso makreli oraz obraną i posiekaną cebulę – dokładnie utrzeć.
  • Jajka zapiekane z makrelą i cukinią 2. Dołożyć startą na grubych oczkach tarki jarzynowej cukinię, posiekaną zieleninę, wbić jajko, wsypać paprykę w proszku i całość wymieszać z mąką. Farsz przyprawić do smaku solą i białym pieprzem.
  • Jajka zapiekane z makrelą i cukinią 3. Białka jajek obficie nadziać farszem i ułożyć je w formie (29 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia. Wierzch jajek posypać startym na drobnych oczkach tarki jarzynowej serem. Piec ok. 20 min (200 st. C). Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować