Jajka "wiosna na talerzu" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotuj 200 ml wody,wsyp do niej żelatynę,posyp koperkiem,wymieszaj.Kiedy wystygnie,wstaw do lodówki.
2.Ugotuj 6 jaj na twardo ( 8 minut -licząc od zagotowania wody).
3.Jaja obierz ze skorupek,odetnij 1/3 jajka (zaczynając od góry),wyjmij żółtko.Odetnij też dół jajka,tak,aby mogło stać.4 plastry salami potnij na malutkie kawałeczki.Ser skalmierzycki zmiksuj z mascarpone i żółtkami.Powstałym farszem napełnij jajka.Na farszu ułóż salami.Szprycą napełnioną majonezem udekoruj wierzch jajek.Na majonezie ułóż łodyżki rzeżuchy.
4.Pozostałe 2 plastry salami przetnij na pół.Kiedy galareta stężeje potnij ją na zgrabne kawałki i umieść w naczyniu,a na galarecie ułóż półplastry salami. Na galaretkę postaw jajko.
5.Można też stworzyć całą wiosenną aranżację ze składników,ktore mamy do dyspozycji.To zależy od indywidualnych upodobań( w tym przypadku podaję jako przykład biedronkę).
Komentarze