Jajka po bretońsku

5 (197 ocen)

są to najlepsze jajka pod słońcem !! Każdy kto ich spróbował był nimi zachwycony ! Idealne na rodzinne spotkania i domowe przyjęcia. Coś innego od tradycyjnych jajek z majonezem .

Składniki:

  • 7 jajek
    500 ml bulionu - może być z kostki
    120 g pora
    140 g cebuli
    150 g pieczarek
    150 g śmietany 18 %
    1 płaska łyżki mąki ziemniaczanej
    sól pieprz do smaku
    1 spora łyżka masła
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Jajka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo

    Pora i pieczarki umyć osuszyć. Cebulę obrać.
    Pora i cebulę kroić w cieniutkie pół plasterki
  • 2. W rondelku rozpuścić masło, dodać pora i cebulę, zeszklić.Dodać bulion i zagotować
  • 3. Pieczarki pokroić w cienkie półplasterki i wrzucić do gotującego się bulionu z warzywami. Gotować na malutkim ogniu ok 15 min.
  • 4. Śmietanę wymieszać z mąką. Dodawać powoli do bulionu z warzywami i wymieszać. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z gazu
  • 5. Jajka obrać , przekroić na pół i ułożyć w misce, zalać sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować