Jajka na szpinaku posypane parmezanem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Świetna i zdrowa potrawa na śniadanie

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - szpinak: 700 gramów
    - czosnek zabek: 1 sztuka
    - jajko duże: 4 sztuki
    - śmietana 36%: 3 łyżki
    - parmezan tarty: 1 łyżka
    - gałka muszkatołowa tarta: 0.5 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz świeżo mielony: 1 szczypta
    - masło: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Jajka na szpinaku posypane parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak wypłukać, obciąć łodygi, ugotować w posolonym wrzątku, osączyć, posiekać (może być szpinak mrożony). Rozgrzać masło na patelni, wrzucić pokrojony w drobne plastry czosnek chwilę smażyć uważając, żeby nie przypalić czosnku. Dodać szpinak, doprawić solą i pieprzem. Gdy szpinak osiągnie zadowalający konsystencje dodać śmietanę i dokładnie wymieszać, dusząc jeszcze ok. 3 min.
  • 2. Następnie należy zrobić w szpinaku otwory, w które delikatnie wlewać jajka, posypać jajka odrobiną świeżo startą gałką muszkatołową, doprawić solą, pieprzem posypać startym parmezanem . Smażyć pod przykryciem, aż białko się zetnie, a żółtko będzie płynne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować