Jajka na szpinaku posypane parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak wypłukać, obciąć łodygi, ugotować w posolonym wrzątku, osączyć, posiekać (może być szpinak mrożony). Rozgrzać masło na patelni, wrzucić pokrojony w drobne plastry czosnek chwilę smażyć uważając, żeby nie przypalić czosnku. Dodać szpinak, doprawić solą i pieprzem. Gdy szpinak osiągnie zadowalający konsystencje dodać śmietanę i dokładnie wymieszać, dusząc jeszcze ok. 3 min.
2.Następnie należy zrobić w szpinaku otwory, w które delikatnie wlewać jajka, posypać jajka odrobiną świeżo startą gałką muszkatołową, doprawić solą, pieprzem posypać startym parmezanem . Smażyć pod przykryciem, aż białko się zetnie, a żółtko będzie płynne.
Komentarze