Jajka faszerowane wątróbką

4.5 (167 ocen)

  • 35 min

Przepis znalazłam w starym wydaniu Przepisów Czytelników (z 97r), postanowiłam odtworzyć go oczywiście lekko modyfikując. Dla wielbicieli wątróbki jest to miła odmiana zwłaszcza na zbliżające się święta.

  • 35 min

Składniki:

  • Na 10 jajek:

    5 jajek ugotowanych na twardo
    4 wątróbki drobiowe
    1 cebula biała
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki margaryny lub oleju
    1 łyżka mąki
    pęczek szczypiorku
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Jajka faszerowane wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1hasftr 1. Jajka delikatnie obieramy ze skorupek, kroimy na pół, wyciągamy żółtka. Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Studzimy. Na pozostałym po smażeniu wątróbki tłuszczu smażymy posiekaną cebulkę. Przestudzoną wątróbkę drobno kroimy, dodajemy przetarte przez sitko 4 żółtka, cebulkę, majonez oraz 3/4 posiekanego pęczku szczypiorku. Całość mieszamy łyżką lub - jeśli chcemy gładką masę- blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym farszem napełniamy połówki białek tworząc kształt jajka. Posypujemy przetartym przez sitko pozostałym żółtkiem oraz resztą szczypiorku.

Porady

Pozostały farsz można wykorzystać do kanapek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Jajka Szczypiorek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować