1.Przygotowanie:
Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy ciepłe mleko, łyżkę cukru i łyżkę mąki, wszystkie składniki dokładnie mieszamy,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto zaczęło pracować.
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy zaczyn z drożdżami, ubite jaja, miękkie masło i wyrabiamy do uzyskania gładkiego, lśniącego ciasta
/w razie potrzeby dosypujemy mąki/.
Umieszczamy je w misce, przykrywamy lnianym ręczniczkiem i pozostawiamy do podwojenia objętości
/ja nagrzewam piekarnik do 50 stopni, wkładam miskę przykrytą ściereczką i czekam do podwojenia objętości/.
Przygotowujemy nadzienie – jagody starannie myjemy i osączamy, dodajemy cukier /w zależności od słodkości jagód/
i mąkę ziemniaczaną, mieszamy, odstawiamy.
Wyciągamy ciasto, wyrabiamy ponownie, dzielimy je na 14-16 równych kawałków.
Z kawałka ciasta formujemy kulkę, spłaszczamy ją, na środku wkładamy po 2-3 łyżeczki jagód, sklejamy dokładnie
i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przygotowane jagodzianki odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
/ja nagrzewam piekarnik do 50 stopni, wkładam miskę przykrytą ściereczką i czekam do podwojenia objętości/.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, przed włożeniem do piekarnika bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy cukrem.
Pieczemy 20-25 minut do uzyskania złotego koloru.
Gorące są przepyszne.
Smacznego!
Komentarze