Jagodzianki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, puchate drożdżowe buły nadziane jagodami.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka: 500 gramów
    - cukier: 0.5 szklanki
    - świeże drożdże: 50 gramów
    - ciepłe mleko: 1 szklanka
    - jaja: 2 sztuki
    - miekkie masło: 2 łyżki
    - jajo do posmarowania bułek: 1 sztuka
    - Szczypta soli: 1 szczypta
    NADZIENIE:
    - świeże jagody: 250 gramów
    - cukier: 3 łyżeczki
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy ciepłe mleko, łyżkę cukru i łyżkę mąki, wszystkie składniki dokładnie mieszamy,
    przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto zaczęło pracować.

    Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę.

    Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy zaczyn z drożdżami, ubite jaja, miękkie masło i wyrabiamy do uzyskania gładkiego, lśniącego ciasta
    /w razie potrzeby dosypujemy mąki/.

    Umieszczamy je w misce, przykrywamy lnianym ręczniczkiem i pozostawiamy do podwojenia objętości
    /ja nagrzewam piekarnik do 50 stopni, wkładam miskę przykrytą ściereczką i czekam do podwojenia objętości/.

    Przygotowujemy nadzienie – jagody starannie myjemy i osączamy, dodajemy cukier /w zależności od słodkości jagód/
    i mąkę ziemniaczaną, mieszamy, odstawiamy.

    Wyciągamy ciasto, wyrabiamy ponownie, dzielimy je na 14-16 równych kawałków.
    Z kawałka ciasta formujemy kulkę, spłaszczamy ją, na środku wkładamy po 2-3 łyżeczki jagód, sklejamy dokładnie
    i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Przygotowane jagodzianki odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    /ja nagrzewam piekarnik do 50 stopni, wkładam miskę przykrytą ściereczką i czekam do podwojenia objętości/.

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, przed włożeniem do piekarnika bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy cukrem.
    Pieczemy 20-25 minut do uzyskania złotego koloru.
    Gorące są przepyszne.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować