Jagodzianek z borówkami i bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: jajka ubij na puszystą masę z cukrem. Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wymieszaj przy pomocy łyżki z masą jajeczną. Gotowe ciasto biszkoptowe przelej do formy 24 na 38 cm i piecz około 15-20 minut w temperaturze 160 stopni. Przygotuj masę jagodową. Żelatynę rozpuść we wrzątku, podgrzewając w kąpieli wodnej i rozmieszaj, aby nie było grudek. Jagody zmiksuj blenderem. Śmietanę ubij na puszystą masę. Dodaj zmiksowane jagody, cukier puder do smaku, letnią, płynną żelatynę i całość zmiksuj.
2.Banana obierz i pokrój w plasterki. 1/3 masy jagodowej wyłóż na biszkopt, następnie wyłóż plasterki bananów, resztę masy. do środka masy powciskaj borówki i wygładź całą powierzchnie. Ciasto schłodź w lodówce przez co najmniej 1,5 godziny.
Komentarze