Jagodzianek z borówkami i bananami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

To ciasto pełne owocowego smaku.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki biszkoptu:
    3 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki cukru
    ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
    Składniki masy jagodowej:
    400 ml śmietany 30%
    4 łyżeczki żelatyny +1/4 szklanki wrzątku
    Pół szklanki jagód leśnych
    Cukier puder
    Ponadto:
    ¾ szklanki drobnych borówek amerykańskich
    1 duży banan
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Jagodzianek z borówkami i bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: jajka ubij na puszystą masę z cukrem. Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wymieszaj przy pomocy łyżki z masą jajeczną. Gotowe ciasto biszkoptowe przelej do formy 24 na 38 cm i piecz około 15-20 minut w temperaturze 160 stopni. Przygotuj masę jagodową. Żelatynę rozpuść we wrzątku, podgrzewając w kąpieli wodnej i rozmieszaj, aby nie było grudek. Jagody zmiksuj blenderem. Śmietanę ubij na puszystą masę. Dodaj zmiksowane jagody, cukier puder do smaku, letnią, płynną żelatynę i całość zmiksuj.
  • 2. Banana obierz i pokrój w plasterki. 1/3 masy jagodowej wyłóż na biszkopt, następnie wyłóż plasterki bananów, resztę masy. do środka masy powciskaj borówki i wygładź całą powierzchnie. Ciasto schłodź w lodówce przez co najmniej 1,5 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Borówki Banany

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Imieniny Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować