Obłędny w smaku: herbatnikowy spód oraz lekka jagodowa pianka. PYCHOTA!!!
45 min
Dla 8 osób
Składniki:
Spód herbatnikowy:
130 g herbatników maślanych
50 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
200 g sera kremowego philadelphia,
200 g jogurtu naturalnego,
2 łyżki cukru pudru,
½ szkl. jagód
4 łyżeczki żelatyny,
1/3 szkl. wrzątku
Galaretka:
1 opakowanie galaretki o smaku owoce leśne
Jagodowy torcik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód herbatnikowy: masło rozpuszczamy, studzimy. Herbatniki mielimy drobno w malakserze. Mieszamy z wystudzonym masłem, aby powstał "mokry piasek". Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy folią spożywczą. Wysypujemy masę ciasteczkową, ugniatamy, wkładamy do lodówki na 30 min.
Masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Jagody blendujemy, dodajemy cukier, następnie po ser i jogurt, dodajemy przestudzoną żelatynę. Mieszamy dokładnie, wylewamy na zastygnięty spód ciasteczkowy. Wyrównujemy powierzchnię.
Galaretka: W ¾ szkl. wrzątku rozpuszczamy galaretkę, zostawiamy do stężenia. Ciasto zalewamy tężejącą galaretką. Gdy ciasto całkowicie stężeje, obkładamy rurkami z czekolady.
Komentarze