Jagodowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

Bardzo łatwy sernik bez pieczenia. Z dodatkiem jagód ze słoika, wykończony galaretką i borówkami amerykańskimi. Lekki, pyszny i dekoracyjny.

Składniki:

  • 50-60 g biszkoptów
    1 kg twarogu sernikowego
    3/4 szklanki cukru
    4 płaskie łyżki żelatyny
    2 łyżki czarnych jagód w soku własnym ze słoiczka
    2 łyżki soku jagodowego ze słoiczka
    1 galaretka o smaku owoców leśnych lub wiśniowa
    120 g borówek amerykańskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jagodowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuszczamy w 1 i 1/3 szklanki wrzącej wody, dodajemy 2 łyżki soku jagodowego, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
  • 2. Twaróg miksujemy z cukrem. Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki zimnej wody, odstawiamy na chwilę do napęcznienia, następnie podgrzewamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (moc 180W, 1,5 minuty). Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki twarogu, mieszamy. Łączymy z resztą sera cały czas miksując.
  • 3. Do 1/3 masy serowej dodajemy 2 łyżki jagód w soku własnym i miksujemy.
  • 4. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy biszkoptami, na biszkopty wykładamy więcej niż połowę białej masy serowej, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy na ok. 10 minut do lodówki do stężenia
  • 5. Na białą masę wykładamy masę jagodową, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy na kolejne 10 minut do lodówki.
  • 6. Na masę jagodową wykładamy pozostałą białą masę, wyrównujemy powierzchnię. Na wierzchu układamy umyte i osuszone borówki amerykańskie. Wstawiamy do lodówki na 10 minut.
  • 7. Na wierzch wylewamy ostudzoną i tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Porady

Użyłam jagód w soku własnym przygotowanych według tego przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/czarne-jagody-w-soku-wlasnym-9. Zamiast tego można użyć konfitury lub dżemu jagodowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować