Jogurtowiec na cieście serowym. Ciasto z bezą i lukrem, wyszło bardzo dobre.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
CIASTO SEROWE:
-5 żółtek
-100 g. cukru
-250 g. masła lub margaryny
-250 g. serka mascarpone
-400 g. mąki
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA JOGURTOWA:
-1200 g. jogurtu greckiego
-500 g. sera twarogowego
-5 jajek
-200 g. cukru
-3 budynie śmietankowe
-200 ml. frużeliny jagodowej, przetartej
BEZA:
-5 białek
-150 g. cukru
-1 budyń śmietankowy
-100 g. kokosu
LUKIER CYTRYNOWY:
-100 g. cukru pudru
-1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
-troszkę gorącej wody
Jagodowy jogurtowiec z bezą kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować żółtka z cukrem, masłem i serkiem. Przesiać tam mąkę z proszkiem i zmiksować na niskich obrotach miksera. Ciasto rozsmarować do blaszki 30x40, wyścielanej papierem do pieczenia.
2.masa- Zmiksować jajka z cukrem i przesianymi budyniami. Następnie dodać jogurt i ser jak i frużelinę i zmiksować na niższych obrotach miksera. Wylać do blaszki na surowe ciasto.
3.beza-Białka ubić ze szczyptą soli potem po trochu dodawanym cukrem. Przesiać tam budyń, dodać kokos i delikatnie wymieszać łopatką. Porozkładać kupkami na masie jogurtowej.
4.Piec ok. 1 godz. w 175 *C. Pod koniec pieczenia przykryć papierem, żeby beza za bardzo się nie przypaliła.
5.ukier-Cukier puder przesiać, dodać sok i rozetrzeć, stopniowo dolewając po troszku gorącej wody. Lukier musi być lejący ale nie za rzadki bo nie zastygnie. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać zimny placek w esy-floresy.
Komentarze