Sernik z bezą kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, masło, żółtka oraz jajko i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto.Blachę o wymiarach 40x26 cm smarujemy delikatnie margaryną posypujemy bułką tartą i ciastem wylepiamy blaszkę. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180C.
2.Jajka i żółtka miksujemy z cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą , jasną masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo twaróg cały czas miksując. W osobnej misce mieszamy mleko z sypkimi budyniami i stopniowo wlewamy przygotowaną mieszankę na przemian z olejem do masy serowej. Miksujemy na małych obrotach ( masa serowa będzie bardzo rzadka). Masę serową przelać na podpieczony spód, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 45 minut . 10 minut przed końcem pieczenia ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Na samym końcu dodajemy wiórki kokosowe i całość mieszamy delikatnie szpatułką. Bezę kokosową rozsmarować delikatnie na masie serowej i piec jeszcze 15-20 minut (do zrumienienia się bezy kokosowej). Studzimy w uchylonym piekarniku.
Komentarze