Aromatyczne danie jednogarnkowe świetnie komponuje się podane z pieczywem albo ryżem. Bardzo sycące. Wątróbkę można zamienić na wieprzową lub drobiową, które wyjdą po prostu mniej kruche.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
-500 g wątróbki jagnięcej
-1 puszka pieczonej fasoli w sosie pomidorowym
-1 pomidor
-1 mała marchew
-1/4 szkl. wody lub bulionu
-1 kawałek pora
-1 cebula
-rozmaryn
-tymianek
-sól, pieprz
-4 łyżki oleju rzepakowego
Jagnięca wątróbka w sosie z fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w piórka, por w kawałki, czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać łyżkę oleju. Zeszklić cebulę. Dodać por i czosnek i smażyć jeszcze chwilę.
W międzyczasie wątróbkę i warzywa umyć, oczyścić i pokroić w małą kostkę. Do cebuli przełożyć warzywa i puszkę fasoli. Dusić na małym ogniu.
Pozostały olej rozgrzać na patelni, obsmażyć wątróbkę. Tak przygotowane kawałki przełożyć do sosu. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Całość dusić kilka minut aż płyn się trochę zredukuje.
Komentarze