Jabłkowy śmietanowiec

  • wyświetlono: 1220 |
  • dodany do książki kucharskiej: 23 |
  • polecenia: 1

Kruche placki pod wpływem śmietanki stają się miękkie i wraz ze śmietanką rozpływają się w ustach. Jabłka ożywiają całość. Jednym zdaniem- ciasto jest godne upieczenia:). Ze składników wychodzi duża blaszka ciasta, więc koniecznie trzeba ją zjeść w towarzystwie gości:).

Jaga85

Składniki

Blaszka 24x36 cm
Składniki:
- 2 jajka,
- 1/3 margaryny,
- ¾ szklanki cukru pudru,
- 4 łyżki letniego mleka,
- 1 łyżeczka amoniaku,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ kg mąki

- Dodatkowo: Około 1 kg jabłek, łyżka kaszy manny
Śmietanka:
- 0,8 l śmietanki 30%,
- ok 0,5 szklanki cukru pudru do smaku,
- 3 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania przepisu:

Jabłkowy śmietanowiec

  • składniki ciasta1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. W mleku rozpuszczamy amoniak. Tak przygotowane mleko wraz z innymi składnikami ciasta dodajemy do mąki. Zagniatamy je i schładzamy około 30 minut w lodówce.
  • podzielone ciasto2. Gotowe dzielimy na 4 części. Jedna z części powinna myć mniejsza ( około ½ normalnej).
    Pierwszą i drugą część ciasta wykorzystujemy do upieczenia „cienkiej szarlotki”. Z trzeciej części pieczemy cienki, duży placek (na całą blszkę). Z czwartej , mniejszej części pieczemy mniejszy placek. Po upieczeniu i przestygnięciu kruszymy go. Powstała kruszonka będzie potrzebna do wykończenia ciasta.
  • wykładanie jabłek3. Szarlotka: Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nią dno przygotowanej blaszki. Ciasto posypujemy kaszą manna. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gotowe jabłka wykładamy na kaszkę
  • Przykrycie druga częścią ciasta jabłek4. Całość przykrywamy rozwałkowanym drugim ciastem. „Szarlotkę” nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Podobnie jak pozostałe ciasta pieczemy ją w 180°C do zrumienienia. Gotową wyciągamy i studzimy.
  • wykładanie śmietanki5. ŚMIETANKA:Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie (około 1/3 szklanki).
    Schłodzoną śmietankę ubijamy. Ubitą słodzimy do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Całość intensywnie miksujemy. Śmietankę dzielimy na 2 części. Przekładamy nią upieczone ciasto i „szarlotkę”. Na wierzch wykładamy pokruszone ciasto.
  • 6. Przełożenie:
    Szarlotka, ½ śmietanki, placek kruchy, ½ śmietanki, pokruszony mniejszy placek kruchy.
    Ciasto wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiszarlotkaciasto kruche

Komentarze

Podobne przepisy

Śmietanowiec

Dodane przez: RedakcjaPP

Śmietanowiec

Mam dwoje dzieci.Tort miał premierę...

image-07te41i

Dodane przez: KASIA113

ŚMIETANOWIEC

IDEALNY DESER DLA MIŁOŚNIKÓW GALARETEK

Dodane przez: Julka10

Śmietanowiec

Coś dla łasuchów:)

Śmietanowiec

Dodane przez: RedakcjaPP

Śmietanowiec

Ciasto robię ze świeżych owoców....

śmietanowiec

Dodane przez: ilka

Śmietanowiec w biszkopcie

Śmietanowiec to ciasto mojego dzieciństwa....

ŚMIETANOWIEC INACZEJ

Dodane przez: Konto nieaktywne

ŚMIETANOWIEC INACZEJ

Pyszne ciasto śmietanowo galaretkowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE