Jabłkowy śmietanowiec

4.96 (184 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Kruche placki pod wpływem śmietanki stają się miękkie i wraz ze śmietanką rozpływają się w ustach. Jabłka ożywiają całość. Jednym zdaniem- ciasto jest godne upieczenia:). Ze składników wychodzi duża blaszka ciasta, więc koniecznie trzeba ją zjeść w towarzystwie gości:).

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm
    Składniki:
    - 2 jajka,
    - 1/3 margaryny,
    - ¾ szklanki cukru pudru,
    - 4 łyżki letniego mleka,
    - 1 łyżeczka amoniaku,
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    - ½ kg mąki

    - Dodatkowo: Około 1 kg jabłek, łyżka kaszy manny
    Śmietanka:
    - 0,8 l śmietanki 30%,
    - ok 0,5 szklanki cukru pudru do smaku,
    - 3 łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.96 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Jabłkowy śmietanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. W mleku rozpuszczamy amoniak. Tak przygotowane mleko wraz z innymi składnikami ciasta dodajemy do mąki. Zagniatamy je i schładzamy około 30 minut w lodówce.
  • podzielone ciasto 2. Gotowe dzielimy na 4 części. Jedna z części powinna myć mniejsza ( około ½ normalnej).
    Pierwszą i drugą część ciasta wykorzystujemy do upieczenia „cienkiej szarlotki”. Z trzeciej części pieczemy cienki, duży placek (na całą blszkę). Z czwartej , mniejszej części pieczemy mniejszy placek. Po upieczeniu i przestygnięciu kruszymy go. Powstała kruszonka będzie potrzebna do wykończenia ciasta.
  • wykładanie jabłek 3. Szarlotka: Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nią dno przygotowanej blaszki. Ciasto posypujemy kaszą manna. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gotowe jabłka wykładamy na kaszkę
  • Przykrycie druga częścią ciasta jabłek 4. Całość przykrywamy rozwałkowanym drugim ciastem. „Szarlotkę” nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Podobnie jak pozostałe ciasta pieczemy ją w 180°C do zrumienienia. Gotową wyciągamy i studzimy.
  • wykładanie śmietanki 5. ŚMIETANKA:Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie (około 1/3 szklanki).
    Schłodzoną śmietankę ubijamy. Ubitą słodzimy do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Całość intensywnie miksujemy. Śmietankę dzielimy na 2 części. Przekładamy nią upieczone ciasto i „szarlotkę”. Na wierzch wykładamy pokruszone ciasto.
  • 6. Przełożenie:
    Szarlotka, ½ śmietanki, placek kruchy, ½ śmietanki, pokruszony mniejszy placek kruchy.
    Ciasto wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować