Śmietanowiec

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Babka śmietanowa bez pieczenia z kryształkami galaretek,specjalnie dla mojego synusia,jest wielkim fanem galaretek :-)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
    300 ml mleka
    3\4 szkl.cukru
    50 g żelatyny Dr.Oetker
    3 ulubione galaretki w różnych kolorach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Śmietanowiec Desery Bezy Galaretki

Śmietanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuścić każdą w szklance wrzątku,i pozostawić do wystygnięcia następnie wstawić do lodówki(robiłam wieczorem),najlepiej na noc,żeby dobrze ściągnęły i ładnie się kroiły.
    Następnego dnia galaretki pokroić w kosteczkę.
    Odlać 1\3 szklanki mleka,zagotować i wsypać paczkę żelatyny dobrze wymieszać,resztę mleka zagotować z cukrem,wyłączyć palnik i wrzucić cześć mleka z żelatyną dobrze wymieszać,w ten sposób unikniemy grudek.
    Czekamy aż mleko będzie w temp. pokojowej,wlać śmietankę,szybko wymieszać i wsypać galaretki kryształki, i również szybko wymieszać i przelać do formy silikonowej od babki,lub do zwykłej blaszki jeśli nie macie.
    Wstawić do lodówki na kilka godz.i gotowe :-)

Porady

Śmietanowiec najlepiej jak przez noc postoi w lodówce,wtedy dobrze ściągnie i ładnie,równo się kroi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Śmietana Żelatyna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować