1.Galaretki rozpuścić każdą w szklance wrzątku,i pozostawić do wystygnięcia następnie wstawić do lodówki(robiłam wieczorem),najlepiej na noc,żeby dobrze ściągnęły i ładnie się kroiły.
Następnego dnia galaretki pokroić w kosteczkę.
Odlać 1\3 szklanki mleka,zagotować i wsypać paczkę żelatyny dobrze wymieszać,resztę mleka zagotować z cukrem,wyłączyć palnik i wrzucić cześć mleka z żelatyną dobrze wymieszać,w ten sposób unikniemy grudek.
Czekamy aż mleko będzie w temp. pokojowej,wlać śmietankę,szybko wymieszać i wsypać galaretki kryształki, i również szybko wymieszać i przelać do formy silikonowej od babki,lub do zwykłej blaszki jeśli nie macie.
Wstawić do lodówki na kilka godz.i gotowe :-)
Porady
Śmietanowiec najlepiej jak przez noc postoi w lodówce,wtedy dobrze ściągnie i ładnie,równo się kroi.
Komentarze