Śmietanowiec

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto śmietanowiec bez pieczenia.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 ml śmietany 30%
    100g białej czekolady
    50g masła
    140g słomki ptysiowej
    100g mlecznej czekolady
    cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Śmietanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białą czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodać masło, wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć słomkę ptysiową tak, by zakryła dno. W wysokim naczyniu ubić śmietanę z cukrem pudrem. Gdy śmietana będzie ubita dodawać po łyżce rozpuszczonej białej czekolady. Po wymieszaniu wyłożyć trochę masy tak, by ta przykryła słomkę ptysiową. Na masę wyłożyć drugą warstwę słomki, a na słomkę ponownie masę śmietanową. Na wierzchu polewać stróżką mleczną czekoladę, którą należy uprzednio rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasto włożyć na noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować