Pyszne Ciasto z ćwiartkami jabłek rozpływające się w ustach.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg Jabłek ( możemy użyć ananasów, bądź gruszek )
1,5 szklanki cukru - najlepiej brązowego
4 jajka
1,5 szklanki mąki
Łyżeczka proszku do pieczenia
Cynamon
Masło i odrobina bułki tartej do tortownicy
Posypka na górę ciasta.
Jabłkowa niespodzianka (jabłeczanka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ucieramy jajka z cukrem, dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie mieszamy, Jabłka dzielimy na ćwiartki, bądź paski.
Naszą tortownicę dokładnie otaczamy masłem i delikatnie małą ilością posypujemy bułką tartą. Dodajemy 1/3 ciasta. Układamy warstwę jabłek sypiemy cynamonem ( dodatkowo możemy oprószyć cukrem waniliowym ). Dodajemy resztę ciasta. Następnie wstawiamy do rozgrzanego (160-170 stopni ) piekarnika na ok 55 minut. Na szczyt po wystygnięciu ciasta możemy posypać je posypką, cukrem pudrem, lub owocami dla dodatkowego efektu. Smacznego!
Komentarze