Jabłkowa Niespodzianka (Jabłeczanka)

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne Ciasto z ćwiartkami jabłek rozpływające się w ustach.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg Jabłek ( możemy użyć ananasów, bądź gruszek )
    1,5 szklanki cukru - najlepiej brązowego
    4 jajka
    1,5 szklanki mąki
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    Cynamon
    Masło i odrobina bułki tartej do tortownicy
    Posypka na górę ciasta.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jabłkowa niespodzianka (jabłeczanka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ucieramy jajka z cukrem, dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie mieszamy, Jabłka dzielimy na ćwiartki, bądź paski.
    Naszą tortownicę dokładnie otaczamy masłem i delikatnie małą ilością posypujemy bułką tartą. Dodajemy 1/3 ciasta. Układamy warstwę jabłek sypiemy cynamonem ( dodatkowo możemy oprószyć cukrem waniliowym ). Dodajemy resztę ciasta. Następnie wstawiamy do rozgrzanego (160-170 stopni ) piekarnika na ok 55 minut. Na szczyt po wystygnięciu ciasta możemy posypać je posypką, cukrem pudrem, lub owocami dla dodatkowego efektu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Jabłka Jajka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować