Jabłka szarlotkowe do słoików

4.48 (163 ocen)

  • 2 godz.

Każda z nas piecze chyba szarlotkę, dlatego warto w sezonie na jabłka przygotować sobie jabłka, które wyciągnięte ze słoika, będą od razu gotowe do użycia do tego popularnego i pysznego ciasta.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 5 kg jabłek
    20 g cynamonu
    10 łyżek cukru
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.48 (163 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery Przetwory

Jabłka szarlotkowe do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłka szarlotkowe do słoików 1. Wszystkie jabłka dokładnie umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych.
  • Jabłka szarlotkowe do słoików 2. Następnie pokroić w dość grube plasterki.
  • Jabłka szarlotkowe do słoików 3. Kiedy wszystkie jabłka są pokrojone, dodajemy do nich cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie mieszamy. Do litrowych słoików układamy jabłka, tak aby były mocno ubite. Słoiki zakręcamy.
  • Jabłka szarlotkowe do słoików 4. Garnek wykładamy ściereczką, na ścierce układamy słoiki. Zalewamy wodą do 2/3 wysokości słoików i pasteryzujemy przez godzinę od chwili zagotowania.Gorące jeszcze słoiki układamy do góry dnem i zostawiamy tak do ostygnięcia. Smacznego!

Porady

Ilość cukru regulujemy w zależności od tego jak kwaśne jabłka mamy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować