Jabłka prażone do słoików

4 (2 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Jabłka prażone z cukrem i cynamonem - zapakowane w słoiczki. Gotowa masa do ciasta lub naleśników na zimę.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2800 g kwaśnych jabłek (waga przed obraniem),

    szklanka cukru,

    2 łyżeczki cynamonu,

    ok 200 ml wody

    sok z połowy dużej cytryny,

    5 słoików 400 ml - czystych, wyparzonych, suchych
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Mus jabłkowy

Jabłka prażone do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka dodajemy wodę, zasypujemy cukrem oraz cynamonem, dodajemy sok z cytryny. Mieszamy. Dusimy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając przez około 30-35 minut.
    Gorącą (warunek konieczny) masę przekładamy do słoików, dobrze i mocno zakręcamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Jabłka prażone do szarlotki

To może cię zainteresować