Połączenie zwykłego jabłka i orzechów to świetna propozycja na leniwe popołudnie. Na wykonanie potrzebujecie zaledwie kilku chwil, tak więc serdecznie polecam!
Dla 2 osób
Składniki:
2 jabłka
garść orzechów włoskich
10 orzechów pekan
mała garść rodzynek
2 łyżki mleka
łyżeczka skórki z cytryny + odrobina do dekoracji
szklanka cukru
2,5 szklanki wody
1 łyżka soku z cytryny
odrobina śmietanki lub ulubionego sosu
szczypta cynamonu
Jabłka nadziewane orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy i wdrążamy środek. Umieszczamy w garnku, dodajemy wodę, cukier oraz sok z cytryny. Gotujemy całość do momentu gdy jabłka zmiękną jednak nie będą się rozpadały. Wyjmujemy je i studzimy. W międzyczasie siekamy orzechy oraz rodzynki i łączymy je z mlekiem, skórką z cytryny oraz cynamonem. Powstałą mieszanką nadziewamy jabłka. Podajemy polane sosem lub śmietanką i udekorowane skórką z cytryny.
Komentarze