Jabłka nadziewane kaszanką

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Sekretem dania jest kontrast. Pieczone jabłko, słodkie z lekką nutą kwaskowatości w połączeniu z wyrazistą, sycącą kaszanką. To działa. Serio, serio!

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kaszanka: 500 gramów
    - jabłka: 8 sztuk
    - cebula: 1 sztuka
    - olej: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    - świeżo mielony pieprz czarny: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kaszanka Dania główne

Jabłka nadziewane kaszanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszankę należy pozbawić osłonki, pokroić w dowolnej wielkości plastry. Posiekać drobno cebulkę i umieścić na uprzednio rozgrzanej patelni (z użyciem ok. łyżki oleju). Gdy zaczyna się szklić, dodajemy plastry kaszanki. Smażymy kilka chwil, dokładnie rozdrabniając masę za pomocą szpatułki (należy jednak uważać: nie robimy puree).
  • 2. Jeszcze na patelni doprawiamy do smaku, solą, świeżo mielonym pieprzem i jeżeli mamy ochotę na eksperymenty, gałązką świeżego majeranku. Gdy smaki się połączą, zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy na chwilę.
  • 3. Jabłka dokładnie myjemy, uważnie odcinamy podstawę, tak, by nie odłączyć ogonka - nie wyrzucamy będzie nam potrzebny do przykrycia. Za pomocą łyżeczki wydrążamy jabłka, bez obaw, można to robić dość głęboko.
  • 4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C, ustawiamy wydrążone jabłka w formie do pieczenia, faszerujemy kaszanką po czym przykrywamy odciętymi końcówkami. Blachę przykrywamy folią do aluminiową i umieszczamy w piekarniku na ok. 12 minut. Dokładny czas zależy od wielkości owoców i właściwości piekarnika. Jabłka powinny być lekko miękkie, stawiać sztućcom delikatny opór. Gotowe! Jakkolwiek to zabrzmi: męski wieczór zapowiada się bardzo apetycznie :)

    Smacznego życzą,
    Mr. & Mrs. Sandman
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować