Kandyzowane śliwki nadziewane orzechami

4.5 (190 ocen)

Zostałam obdarowana dużą ilością śliwek a że powideł i śliwek w syropie wystarczy mi na kolejne 3 lata postanowiłam poszukać co jeszcze z owych śliwek można zrobić. Trafiłam na przepis Lucyny Cwierczakiewiczowej na kandyzowane śliwki z liściem laurowym i orzechami. Pychota!

Składniki:

  • (na 4 małe słoiki po 200ml)

    1kg śliwek węgierek
    1/2kg cukru
    4 liście laurowe

    nadzienie: około 10-15 orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery Dodatki

Kandyzowane śliwki nadziewane orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Węgierki myjemy, bardzo delikatnie nacinamy żeby wyciągnąć pestkę i układamy ściśle w jednej warstwie na dużej patelni. Zasypujemy cukrem, dodajemy liście laurowe, przykrywamy patelnie pokrywką i tak pozostawiam na 12 godzin.
    Następnie śliwki z cukrem podgrzewamy na bardzo małym ogniu niemal do wrzenia (uważać żeby nie zagotować). Odstawiamy do ostygnięcia.
    Zlewamy powstały syrop, zagotowujemy go i odparowujemy przez około 5 minut po czym zalewamy gorącym syropem śliwki i ponownie zostawiamy do wystygnięcia. Proces zlewania syropu, podgrzewania go i zalewania nim śliwek powtarzamy 4-5 razy, aż węgierki będą szkliste. Śliwki odsączamy i nadziewamy ćwiartki orzechów włoskich.
    Śliwki układamy (nie upychając) w słoikach i zalewamy ponownie gorącym syropem. Nie ma potrzeby pasteryzowania tak przyrządzonych śliwek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować