Jabłecznik z połówkami jabłek

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Przepyszna szarlotka z połówkami jabłek na cieście bez użycia jajek. Pomimo tego, ciasto jest kruchutkie i niezwykle smaczne.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto: blaszka 26x21 cm
    2 szkl. mąki,
    200 g masła,
    150 g serka waniliowego,
    1/2 szkl. cukru,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    6 małych jabłek,
    cynamon,
    lukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka

Jabłecznik z połówkami jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na 2 części ( większą i mniejszą). Większą część rozwałkowujemy, wykładamy dno i boki formy. Jabłka obieramy, dzielimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne, układamy w formie, posypujemy cynamonem. Rozwałkowujemy pozostałą część ciasta, układamy na jabłkach, nacinamy na środku każdego jabłka. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce, polewamy lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować