Jabłecznik w biszkopcie i kokosową bezą

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Jabłecznik inaczej – w biszkopcie z budyniem i kokosową bezą. Bardzo smaczne i łakome ciasto. Super dodatek do kawy.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Forma: 20x30 cm
    Składniki ciasto:
    4 jajka
    Szczypta soli
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki(pojemność szklanki 200 ml)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Papier do pieczenia
    Nadzienie jabłkowe:
    0,9 l startych jabłek na tarce o grubych oczkach
    ½ l soku jabłkowo pomarańczowego
    2 budynie waniliowe
    ½ szklanki cukru
    Beza:
    3 schłodzone białka
    ½ szklanki cukru pudru
    ¾ szklanki wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Jabłecznik w biszkopcie i kokosową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, dodać cukier – ubić na sztywno. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, proszek do pieczenia. Partiami dodawać składniki sypkie do utartej masy, delikatnie mieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Piec w temp. 180 stopni 30 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto podzielić na 2 płaty.
    Starte jabłka przełożyć do garczka o podwójnym dnie, dodać cukier, wymieszać, zagotować. Proszek budyniowy wymieszać w soku, wlać do jabłek, ciągle mieszać do zagotowania i zgęstnienia. Przestudzony budyń jabłkowy wyłożyć na płat biszkoptu, przykryć drugim płatem biszkoptu.
    Schłodzone białka ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać wiórki kokosowe, wymieszać łopatką, wyłożyć na ciasto, wyrównać i piec w temp. 160 stopni 25 minut.

Porady

1.do budyniu jabłkowego można dodać cynamon do smaku. 2.do ciasta można dodać jabłek prażonych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Wiórki kokosowe Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować