Jabłecznik w biszkopcie i kokosową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jajka wybić, dodać cukier – ubić na sztywno. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, proszek do pieczenia. Partiami dodawać składniki sypkie do utartej masy, delikatnie mieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Piec w temp. 180 stopni 30 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto podzielić na 2 płaty.
Starte jabłka przełożyć do garczka o podwójnym dnie, dodać cukier, wymieszać, zagotować. Proszek budyniowy wymieszać w soku, wlać do jabłek, ciągle mieszać do zagotowania i zgęstnienia. Przestudzony budyń jabłkowy wyłożyć na płat biszkoptu, przykryć drugim płatem biszkoptu.
Schłodzone białka ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać wiórki kokosowe, wymieszać łopatką, wyłożyć na ciasto, wyrównać i piec w temp. 160 stopni 25 minut.
Porady
1.do budyniu jabłkowego można dodać cynamon do smaku.
2.do ciasta można dodać jabłek prażonych.
Komentarze