Jabłecznik z bezą kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od przygotowania kruszonki wszystkie składniki zagniatamy w misce gotowe ciasto wkładamy do woreczka i wkładamy do zamrażalnika.
2.Jabłka dokładnie myjemy obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne następnie musimy je zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka przekładamy do garnka dodajemy cukier, ziarenka wanilii i cynamon gotujemy kilka minut od czasu do czasu mieszając aż większość soku odparuje. Jabłka studzimy.
3.Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy całość łyżką.
4.Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i sodą następnie dodajemy mokre składniki: masło, żółtka oraz śmietanę zagniatamy jednolite ciasto i przekładamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie rozprowadzając na całej powierzchni. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st.C na około 15 minut.
7.Na koniec wyciągamy z zamrażalnika ciasto na kruszonkę dzięki temu że ciasto jest zmrożone możemy je zetrzeć na tarce na grubych oczkach wprost na bezę.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy ponownie do piekarnika na około 30-35minut.
Komentarze