Jabłecznik z bezą kokosową

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Najlepsze ponadczasowe ciasto do kawy na wszelkiego rodzaju imprezach

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na spód:
    -100g miękkiego masła
    -2 szkl mąki pszennej
    -1/2 szkl cukru pudru
    -3 żółtka
    1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
    -1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    - 1 lub 2 łyżki kwaśnej śmietany
    Warstwa jabłek:
    -4 duże słodkie jabłka
    -sok z połowy cytryny
    -cynamon
    -3łyżki cukru
    -ziarenka wanilii
    Warstwa bezy:
    -3 białka
    -3/4 szkl cukru pudru
    -120g wiórków kokosowych
    Kruszonka:
    -1 szkl mąki pszennej
    -1/2 szkl drobnego cukru
    -50g masła
    -1 żółtko
    -odrobinę proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Beza

Jabłecznik z bezą kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania kruszonki wszystkie składniki zagniatamy w misce gotowe ciasto wkładamy do woreczka i wkładamy do zamrażalnika.
  • jabłecznik z kruszonką 2. Jabłka dokładnie myjemy obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne następnie musimy je zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka przekładamy do garnka dodajemy cukier, ziarenka wanilii i cynamon gotujemy kilka minut od czasu do czasu mieszając aż większość soku odparuje. Jabłka studzimy.
  • 3. Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy całość łyżką.
  • jabłecznik z kruszonką 4. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i sodą następnie dodajemy mokre składniki: masło, żółtka oraz śmietanę zagniatamy jednolite ciasto i przekładamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie rozprowadzając na całej powierzchni. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st.C na około 15 minut.
  • jabłecznik z kruszonką 5. Na lekko zrumieniony spód wykładamy warstwę jabłek
  • jabłecznik z bezą 6. Następnie na jabłka warstwę bezy
  • jabłecznik z beza 7. Na koniec wyciągamy z zamrażalnika ciasto na kruszonkę dzięki temu że ciasto jest zmrożone możemy je zetrzeć na tarce na grubych oczkach wprost na bezę.
    Tak przygotowane ciasto wstawiamy ponownie do piekarnika na około 30-35minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować