Kruche ciasto z jabłkami i budyniem oraz nutellą z orzechową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

smaczny! Na każda okazję

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1\2 szklanki cukru
    200 g margaryny
    2 żółtka
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ------

    ok. 3-4 sztuki jabłek
    3 łyzki nutelli
    ok. 1,5 łyżki cukru
    ok. pół łyżeczki cynamonu
    garsc orzechów włoskich drobno pokruszonych
    ------
    oraz
    2 budynie wanilinowe śmietankowe
    mleko
    cukier
    1 łyzeczka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik Desery

Kruche ciasto z jabłkami i budyniem oraz nutellą z orzechową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy obrac z łupic i zmielic lub bardzo drobno pokruszyć.
    Budynie ugotowac , odstawic do lekkiego przestudzenia.
    Składniki na kruche ciasto wyłozyc na stolnice , zagnieśc ciasto.
    Do 1/4 ciasta dodac drobno pokruszone orzechy włoskie i ponownie zagniesc zeby ciasto połaczyło sie o orzechami.Orzechowe ciasto schowac do zamrażalki.
    Resztę rozwałkowac i rozprowadzić w wysmarowanej tłuszczem blasze o wymiarach 25 x 35 cm.

    Jabłka obrac i i pokroic w cienkie plastrerki a nastepnie . posypac je cukrem i cynamonem.



    Na kruchym cieście rozsmarowac nutellę a nastepnie ułozyc kawałki jabłek , nastepnie zalać je gorącym budyniem. Na to zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) zmrożoną część krucho orzechowego ciasta .

    Piec ok. 45-50min. w 180 st. C. Odstawić do całkowitego przestudzenia, przed podaniem mozna oprószyc cukrem pudrem i udekorowac orzechami .

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Czekolada Jabłka Orzechy Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować