Kruche ciasto z jabłkami i budyniem oraz nutellą z orzechową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy obrac z łupic i zmielic lub bardzo drobno pokruszyć.
Budynie ugotowac , odstawic do lekkiego przestudzenia.
Składniki na kruche ciasto wyłozyc na stolnice , zagnieśc ciasto.
Do 1/4 ciasta dodac drobno pokruszone orzechy włoskie i ponownie zagniesc zeby ciasto połaczyło sie o orzechami.Orzechowe ciasto schowac do zamrażalki.
Resztę rozwałkowac i rozprowadzić w wysmarowanej tłuszczem blasze o wymiarach 25 x 35 cm.
Jabłka obrac i i pokroic w cienkie plastrerki a nastepnie . posypac je cukrem i cynamonem.
Na kruchym cieście rozsmarowac nutellę a nastepnie ułozyc kawałki jabłek , nastepnie zalać je gorącym budyniem. Na to zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) zmrożoną część krucho orzechowego ciasta .
Piec ok. 45-50min. w 180 st. C. Odstawić do całkowitego przestudzenia, przed podaniem mozna oprószyc cukrem pudrem i udekorowac orzechami .
Komentarze