Ekspresowe ciasto francuskie w mniej niż godzinę! 3 sposoby

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto dzięki warstwom widocznym po upieczeniu bardzo przypomina ciasto francuskie na wierzchu jest delikatne i chrupiące a w środku miękkie i sprężyste dzięki drożdżom. To ciasto dzięki odpowiedniemu zrolowaniu robi się ekspresowo nie trzeba go wielokrotnie schładzać i wałkować.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • -2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    -7g drożdży instant
    -1/2 łyżeczki soli
    -3 łyżki cukru pudru
    -około 1 szklankę ciepłej wody
    -50g miękkiego masła
    dodatkowo:
    około 200g miękkiego masła
    -3 łyżki cukru
    -2 płaskie łyżeczki cynamonu
    -kostki czekolady
    -mąka do podsypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ekspresowe ciasto francuskie w mniej niż godzinę! 3 sposoby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto francuskie 1. Mąkę pszenną mieszamy z drożdżami, cukrem pudrem oraz solą. Następnie dodajemy masło i stopniowo dodajemy ciepłą wodę (u mnie 2/3 szklanki wody) wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto które przekładamy do miski przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
    Ciasto dzielimy na 3 równe części , 2 porcje wkładamy z powrotem do miski i przykrywamy ściereczką. z 1 porcji z 1 części rolujemy wałek następnie lekko podsypując mąką cienko wałkujemy na długi pasek około 12-15cm szerokości. Pasek ciasta smarujemy cienką warstwą masła ciasto musi być dokładnie pokryte masłem aż po brzegi
  • ciasto francuskie 2. tak przygotowane ciasto zwijamy ciasno w rulon wzdłuż następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 10 minut do zamrażalnika.
    Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki płat: kierunek wałkowania według strzałek( na zdjęciu)
  • ciasto francuskie 3. płat ciasta dzielimy na porcje na każdy kawałek układamy kostkę czekolady następnie zwijamy czekoladę
  • ciasto francuskie 4. i odkładamy ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia:
  • ciasto francuskie 5. Ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku 200st.C przez około 15-17 minut.
    po przekrojeniu widoczne będą warstwy
  • ciasto francuskie 6. CIASTECZKA Z CYNAMONEM:
    z drugiej części ciasta postępujemy dokładnie jak to opisane wyżej tylko na rozsmarowane masło posypujemy cukier wymieszany z cynamonem:
  • ciasto francuskie 7. i dopiero potem zwijamy chłodzimy i wałkujemy na cienki płat dzielimy na 4 kawałki każdy zwijamy w rulon i kroimy na małe porcje, które układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. pieczemy w 200st.C przez około 10 minut
  • ciasto francuskie 8. BABECZKI :
    z trzeciej porcji ciasta można zrobić babeczki z ciastem postępujemy tak jak opisane na początku w przepisie płat schłodzonego ciasta dzielimy na takie same porcje jak do czekolady jednak każdą porcję zwijamy w rulonik i przecinamy go wzdłuż jak na zdjęciu:
  • ciasto francuskie 9. tak przygotowane ciasto zwijamy w supełek i wkładamy do papierowych foremek na babeczki pieczemy w 200st.C przez około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Drożdże Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

4.5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kotlety na 3 sposoby

To może cię zainteresować