Indyk gotowany - domowa wędlina drobiowa

4.75 (4 ocen)

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo prosta w przygotowaniu domowa wędlina, soczysta i smaczna. Pomysł na zaparzanie wędlin jest idealny dla osób, które nie mogą jeść pieczonych czy wędzonych.
Kompozycja przypraw sprawia, że mięso jest delikatnie pikantne i ma ładny aromat.
Przyprawami możemy się bawić. Możemy dodać kilka goździków, ziaren gorczycy, czy kminek, w zależności od naszej fantazji.

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1-1,20 kg fileta z indyka
    3-3,5 l zimnej wody
    3 łyżki soli
    3 łyżki majonezu
    2 łyżki ketchupu z curry
    1 łyżka musztardy angielskiej lub innej ostrej
    1 łyżka syropu z agawy lub cukru
    5 dużych ząbków czosnku
    1 duża cebula lub 2 mniejsze
    5 ziarenek ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    10 ziarenek czarnego pieprzu
    1/2 łyżeczki płatków chili
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Dania z indyka

Indyk gotowany - domowa wędlina drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego garnka wlewamy 3 litry zimnej wody, dodajemy majonez, ketchup i musztardę. Mieszamy rózgą i dodajemy pokrojoną na kawałki cebulę, całe ząbki czosnku i wszystkie przyprawy.

    Do garnka z zalewą wkładamy umytego i oczyszczonego z błon fileta i stawiamy na palniku. Filet powinien być w całości przykryty wodą. Gotujemy pod przykryciem od momentu zagotowania wody przez 10 minut, na średniej mocy palnika. Następnie ściągamy garnek z palnika i zostawiamy do ostygnięcia na ok. 8 godzin.
    Po tym czasie wstawiamy ponownie garnek z mięsem na palnik i gotujemy tak samo od zagotowania wody przez 10 minut. Ściągamy garnek z palnika. Mięso zostawiamy w zalewie do czasu, aż ostygnie. Indyka osuszamy ręcznikiem papierowym i możemy konsumować.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować